Artikuj

Si ta mirëmbani një orë mekanike?

Si ta mirëmbani një orë mekanike?
Orët mekanike janë pasuri dhe me pak kujdes në mirëmbajtie mund t'ju zgjasë për një kohë shumë të gjatë. Nëse keni blerë Theorema ose Pionier tuaj të parë, këtu janë disa këshilla për ruajtjen e saj:

Pastroni orarin tuaj rregullisht
Orët tërheqin shumë papastërti dhe grime, kështu që rekomandohen pastrime të rregullta. Para pastrimit, gjithmonë kontrolloni udhëzimet e prodhuesit, kështu që nuk e anuloni rastësisht garancinë. Zakonisht, mënyra më e mirë për të pastruar një orë është të fshini fytyrën e orës me një leckë të butë, mikrofibër. Prodhuesit shpesh këshillojnë mos përdorimin alkolit ose lëngje të tjera me bazë kimike në orë, pasi kjo mund të ndikojë në shkëlqim dhe ndryshkje. Rripat prej lëkure duhet të fshihen me një leckë të thatë dhe ora duhet mbajtur larg nga lagështira.

Rezistenca ndaj ujit ka kufijtë e saj
Shumica e orëve moderne janë zakonisht rezistente ndaj spërkatjes, d.m.th., nëse një orë paraqet 3 ATM s'do të thotë se mund të shkoni deri 30 metra thellë. Orat mekanike për zotërinj nuk janë orë sportive prandaj nuk mund të vishen gjatë dushit ose notit. Që një orë që mund të vishet në dush duhet të ketë të paktën 50 metra fuqi rezistence (5 ATM), dhe nëse po planifikoni të notoni, ajo duhet të ketë një rezistencë minimale prej 100 metrash (10 ATM). Nëse po notoni në ujë të kripur ose ujë të klorur, ora juaj ka të ngjarë të ndryshket, prandaj sigurohuni që menjëherë të pastroni orën tuaj pas një noti.

Mbaje orën larg kushteve ekstreme
Ora nuk mund t’i rezistojë temperaturave ekstreme. Ju nuk duhet të vishni orën tuaj ndërsa jeni në xhakuzi ose sauna. Gjithashtu, fushat magnetike mund të shqetësojnë saktësinë e orës suaj, kështu që ju duhet të blini një demagnetizues nëse ka të ngjarë të përdorni orën tuaj në kushte të tilla. Ndërsa shumica e orëve moderne janë anti-shok, ato nuk duhet të vishen gjatë një aktiviteti intensiv si një lojë tenisi ose golfi. Nëse keni një orë të cilësisë së mirë, mbajeni larg kimikateve të forta, parfumeve dhe kremrave të duarve. Orët e vjetra dhe orët luksoze duhet të ruhen në një kuti shikimi të rreshtuar mirë kur nuk përdoren.

Por më e rëndësishmja, orët mekanike duhet të kurdisen rregullisht. Nëse po kërkoni orë gjermane me cilësi të mirë me një çmim që mund të përballoni, shikoni të gjitha orët tona!